Kansainvälisyyttä hakemassa

Festivaalit elävät sillä, että niillä käy paljon lipun ostaneita kuuntelijoita. Jotta kuuntelijoita olisi riittävästi, on esiintyjätarjonnan oltava kiinnostavaa. Festivaalit eivät kuitenkaan voi palkata ainoastaan maailman huippuja, vaan jokaisella niistä on budjetti, ja esiintyjät täytyy miettiä budjetin mukaan. Mitä suuremmasta festivaalista on kyse, sitä kansainvälisempiä artisteja se pystyy hankkimaan. Kaiken ei kuitenkaan aina tarvitse olla kansainvälistä, sillä Suomestakin löytyy runsaasti erittäin lahjakkaita muusikoita. Osa heistä voidaan jopa sekoittaa ulkomaisiin tähtiin, sillä musiikki on niin kansainväliseltä kuulostavaa. Yksi tällaisista artisteista on Louie Blue, joka tekee hyvin kansainvälistä pop-musiikkia. Monikaan ei tiedä, että kyseessä on suomalainen artisti.

Ulkomaiset tai huippusuositut kotimaiset artistit

Festivaalien tavoitteena on saada muutamia pääesiintyjiä, jotka vetävät suuren joukon yleisöä. Kaikista suurimmilla suomalaisilla festivaaleilla nämä esiintyjät tulevat yleensä ulkomailta. Suomesta löytyy kuitenkin paljon kotimaisia yhtyeitä, jotka ovat saavuttaneet suuren suosion joka puolella maailmaa. Tämä on johtanut siihen, että nykyisin yhä useamman festivaalin pääesiintyjä on suomalainen. Ainoastaan rap-musiikkiin erikoistuneet festivaalit haluavat lavalle vähintään yhden ulkomaisen supertähden. Rap-musiikkiin erikoistuneista festivaaleista suurin on Weekend Festival. Kyseinen festivaali on yleensä hankkinut vähintään yhden amerikkalaisen tähden.

Raskaaseen musiikkiin erikoistuneet festivaalit taas kiinnittävät useita suomalaisia esiintyjiä. Suomi tunnetaankin erityisesti raskaan musiikin maana, joten sen vuoksi on itsestään selvää, että pääesiintyjät eivät tule kaukaa. Toki raskaamman musiikin festivaaleillekin kiinnitetään ulkomaisia esiintyjiä, sillä musiikkia täytyy tarjota laajalla skaalalla. Sama pätee myös niin sanottuihin kaikkien musiikkityylien festivaaleihin. Näistä suurimpia Suomessa ovat Ruisrock, Qstock, Ilosaarirock ja Kuopiorock. Tällaisille festivaaleille otetaan kaikenlaisia esiintyjiä aina poppareista räppäreihin ja rokkareihin. Joukosta löytyy mukavasti myös reggaeta ja punkkia. Tällaisilla festivaaleilla viihtyvätkin yleensä kaikki. Suurilla festivaaleilla on myös paikallisille artisteille tarkoitettuja lavoja, jotka ovat hyviä näytönpaikkoja. Aloittelevat artistit saavat paljon näkyvyyttä, vaikka toki paikallisten artistien lavat ovatkin pieniä suhteessa muihin lavoihin. Jokaisen on kuitenkin aloitettava jostakin, joten kukaan aloitteleva artisti tuskin kieltäytyy festivaalilla soittamisesta. Parhaimmillaan pienet lavat voivat olla vain alkusoittoa ja jonain vuonna esiintymispaikka löytyy suurelta lavalta.