Vinkkejä aloitteleville artisteille

Aloitteleva artisti pääsee vain harvoin musiikin tähtitaivaalle kuin yllättäen. On tosin heitäkin, jotka on bongattu esimerkiksi YouTubesta suoraan keikkailemaan. Yleensä muusikoksi pääseminen vaatii kuitenkin paljon työtä. Artistin täytyy tehdä itseään näkyväksi kaikin mahdollisin tavoin. Muusikoksi aikovan ei tarvitse käydä muusikon ammattitutkintoa, mutta toki alan koulutuksesta on hyötyä. Musiikin teoriaa voi opetella myös itsenäisesti. On olemassa myös sellaisia muusikoita, jotka eivät hallitse musiikin teoriaa, vaan he luottavat absoluuttiseen sävelkorvaan.

Brändää itsesi

Itsensä brändääminen on tärkeää. Mitä vahvempi ja tunnistettavampi brändi on, sitä paremmat mahdollisuudet artistilla on päästä pinnalle. Ensiksi artistin tulee päättää musiikkityyli, jota hän tulee esittämään. Sen jälkeen on aloitettava säveltämään kappaleita. Kappaleiden kohdalla on erityisen tärkeää, että ne noudattavat jotakin tiettyä teemaa. Kappaleiden sanoituksilla on paljon merkitystä. Erityisesti suomenkielisten kappaleiden kohdalla sanoitus on suuressa roolissa.

Kun kappaleet on tehty ja harjoiteltu esityskuntoon, on aika alkaa tekemään demoa. Demon voi tehdä joko oman yhtyeen kesken tai siinä voi käyttää apuna ammattilaisia. Ammattilaisten käyttäminen maksaa, mutta toisaalta jokaisen muusikon on asetettava budjetti, jolla pääsee alkuun. Demo ei voi missään nimessä olla huonolaatuinen, sillä demon tarkoituksena on herättää levy-yhtiön mielenkiinto. Valmis demo nimittäin lähetetään levy-yhtiöihin, joissa päätetään siitä, mitkä artistit otetaan levy-yhtiön listoille. Levy-yhtiön listalle pääseminen on kuin lottovoitto artistin kannalta. Kilpailu nimittäin on erittäin kovaa, eivätkä levy-yhtiöt voi ottaa kaikkia listoilleen.

Jos hyvä demokaan ei riitä ja artistia ei valita minkään levy-yhtiön listoille, on muitakin keinoja tehdä itseään näkyväksi. Jokainen artisti voi laittaa omia kappaleitaan kuultavaksi suoratoistopalveluihin, kuten esimerkiksi Spotifyn palveluun. Sen lisäksi YouTube toimii hyvänä kanavana. Sosiaalinen media on siinä mielessä tänä päivänä myös tärkeä osa aloittelevan artistin uraa, että siellä artisti saa eniten näkyvyyttä. Facebookiin ja Instagramiin on hyvä luoda fanisivut välittömästi, kun artisti aloittaa kappaleiden säveltämisen. Sivuja jakamalla yhä useammat ihmiset saavat tiedon uudesta artistista. Jos artistilla on fanipohjaa jo valmiiksi, on esimerkiksi keikkojen saaminen helpompaa, sillä kuulijoita todennäköisesti riittää.